Kategori: Övrigt

Registrera din arbetstid

Fler och fler arbetsplatser inför tidrapportering för sina anställda och det kan finnas många olika anledningar till det. Tidrapportering kan för många kännas som att arbetsgivaren vill övervaka varje steg man tar och veta precis när man är på arbetsplatsen och när man inte är där. När man ser de personliga fördelarna som tidrapportering har, brukar detta släppa.

Tidrapportering är nämligen inte bara till fördel för arbetsgivaren utan även för arbetstagaren. Inom många yrken jobbar man ofta lite längre än vad man ska. Det uppstår många gånger tillfällen inom de flesta yrken där man kanske måste stanna kvar tio minuter, en kvart för att avsluta det man håller på med. Om man då har tidrapportering får man betalt för de extra minuterna som man kanske inte skulle fått annars.

Fördelar med tidrapportering

Det finns många fördelar med tidrapportering och kanske en hel del som man som medarbetare inte riktigt tänker på. Förutom att man får lön för den faktiska tiden man har arbetat istället för den schemalagda tiden så ger det också arbetsgivaren en indikation på arbetsbördan för varje medarbetare. 

Tidrapportering är också ett sätt för arbetsgivaren att förebygga de hälsoproblem som kan uppstå om man arbetar för mycket. Med hjälp av att analysera tidrapporterna kan arbetsgivaren få syn på de hälsorisker som finns för överarbetad personal innan de blir utarbetade och kanske sjuka. 

Det kan också skapa en bra dialog mellan arbetsgivare och medarbetare. Här får man chansen att tillsammans sätta sig ner och göra en analys av vad som ska prioriteras i arbetet och vad som kan vänta. Det gör att stressen hos medarbetaren kan minska och arbetsgivaren vet vad som kan förväntas. 

Nackdelar med tidrapportering

Hos många så upplevs tidrapportering som att företaget vill övervaka det arbete man gör och att ledningen inte har förtroende för medarbetarna. En del argumenterar också för att tidrapportering är förlegat och hänvisar till den gamla stämpelklockan man använde förr för att registrera sin arbetstid.

Beroende på vilken form av tidrapportering företaget har, tar det också tid från medarbetarna. Och tid för ett företag är pengar vilket kan göra tidrapportering dyrt för många. Det kan också vara dyrt att administrera beroende på vilket system företaget har. 

Tidrapportering kan också användas fel och det går att fuska med sin tid. Inom en del företag ser man att medarbetare exempelvis stämplar ut efter arbetstid även fast de inte har arbetat. Det händer också att medarbetare, trots att det är förbjudet och kan leda till allvarliga repressalier, stämplar in och ut för varandra.

Jarek Szymczak

Utvecklar webbplatser och appar sedan jag var 12år. Nu förtiden driver jag en webbyrå som specialiserar sig på Sökmotoroptimering.

Nya Inlägg

Hur Du Skyddar Dig Mot Phishing

Phishing är en form av cyberbrott som har blivit allt vanligare och mer sofistikerat under…

3 månader sedan

Guide: Så Uppdaterar Du WordPress – Varför Det Är Viktigt Att Hålla Din Webbplats Aktuell

I den digitala eran är det avgörande att ha en funktionell och säker webbplats. WordPress,…

4 månader sedan

Maximera Din WiFi-täckning Hemma: En Praktisk Guide för ditt Hem

I dagens digitala värld är en stark WiFi-täckning hemma viktigare än någonsin. Med allt fler…

4 månader sedan

Grundläggande SEO för Svenska Företagswebbplatser: Öka Din Synlighet Online

SEO, eller sökmotoroptimering, är en viktig del av att driva en framgångsrik online-verksamhet. Genom att…

4 månader sedan

Varför en Lokal Webbyrå Är Det Bästa Valet för Ditt Företag

I dagens digitalt drivna värld är valet av webbyrå avgörande för företags framgång. Denna artikel…

4 månader sedan

Horizon Worlds av Meta: En Nedgång i Användarintresse – Vad Gick Fel?

Horizon Worlds är en virtuell värld skapad av Meta, tidigare känt som Facebook. Det är…

4 månader sedan