Kategori: Övrigt

Play-tjänsternas jakt efter sporträttigheter

Streamingen tar över från linjär tv. 2019 uppgav Internetstiftelsen att 80 procent av svenskarna föredrog play-tjänster och att det främst var de äldre generationerna som fortfarande tittade på traditionell tv. Sportsändningar har länge varit linjär-tevens hemliga kort, men allt fler sporträttigheter har gått över till digitala tv-produktioner och streamingplattformar. 

Play-tjänsterna är mer tillgängliga

De flesta sportsändningar går att se via play-appar. SVT har sina linjära kanaler tillgängliga direkt via sin webbsida och flera program sänds i SVT Play. Nent ligger bakom Viaplay och TV4 tillsammans med C More har C More-Play. Spelbolagen har också gett sig in på streamingmarknaden. Sportbettare har sedan länge kunnat läsa sportnyheter och få betting tips på https://extra.bet365.com/news/sv. Exempelvis har de kunnat läsa om landslagsspelarnas förhoppningar om att Zlatan ska ställa upp i EM och om Juventus chanser att vinna Champions League (oddset är 9.00). Nu kan de även streama sport live. För att göra det behöver de lägga ett bet inom ett dygn från livesändningen. Sändningen kan sedan ses direkt på hemsidan via en smart-tv, dator, smarttelefon eller surfplatta. 

Fördelen med play-tjänsterna är att de ofta är billigare än kanalpaketen. De är smidigare då tittarna inte behöver installera en tv-box. Nackdelen är att streamingtjänsterna förlitar sig på Wi-Fi eller det mobila nätet, vilket kan ge en svagare anslutning. Livestreaming dras fortfarande med en viss fördröjning, men den brukar oftast bara vara några sekunder och är knappt märkbar.

Ett ständigt rättighetskrig

Det är enorma summor som byter händer när sändningsrättigheterna till olika sporthändelser ska bestämmas. Telia, som äger Tv4 och C More, har köpt rättigheterna till Champions League för tre miljarder kronor. De kommer att visa den prestigefyllda fotbollsturneringen från 2021 till 2023. 2019 köpte Nent Group rättigheterna till världscuperna i längdskidor och alpint i Norge, Sverige och Finland. Summan ska ha uppgått till flera miljarder, varav de ska ha betalat mer än en miljard norska kronor bara för rättigheterna i Norge. 

Källa: Pexels

Rättigheterna delas ut flera år i förväg. I december 2020 meddelade SVT i ett blogginlägg, som finns att läsa på https://blogg.svt.se/svtsport/, att de tillsammans med TV4 kommer att visa VM i herrfotboll 2026. Hur mycket de betalade för rättigheterna är ännu okänt. Utöver rättigheterna till VM fick de rättigheterna till fotbolls-EM för herrar 2028. 

Oro för en mättad marknad

Det finns de som oroar sig för att sportmarknaden i Sverige kan komma att mättas. Norden har ett enormt sportutbud jämfört med andra europeiska länder. Utöver nationella ligor går det att följa storligor från hela världen. Det är samtidigt tydligt att konsumenterna vill titta på sport. 

Detta har Discovery Plus, som tidigare hette DPlay, insett. I sin jakt på att bli en av Nordens största streamingtjänster har de inte bara förvärvat rättigheterna till ligor som Allsvenskan i fotboll och Superettan. De har köpt in OTT-rättigheter till C More Sport, som det går att läsa om på https://www.aftonbladet.se/sportbladet/. Det innebär att C More-utbudet kommer att vara tillgängligt via Discovery Plus. 

Sport säljer och play-tjänsten med mest sport får flest tittare. Oron för att marknaden ska mättas verkar inte vara allt för stor, framför allt inte när nordborna aldrig verkar tröttna på sin sport

Jarek Szymczak

Utvecklar webbplatser och appar sedan jag var 12år. Nu förtiden driver jag en webbyrå som specialiserar sig på Sökmotoroptimering.

Nya Inlägg

Hur Du Skyddar Dig Mot Phishing

Phishing är en form av cyberbrott som har blivit allt vanligare och mer sofistikerat under…

3 månader sedan

Guide: Så Uppdaterar Du WordPress – Varför Det Är Viktigt Att Hålla Din Webbplats Aktuell

I den digitala eran är det avgörande att ha en funktionell och säker webbplats. WordPress,…

4 månader sedan

Maximera Din WiFi-täckning Hemma: En Praktisk Guide för ditt Hem

I dagens digitala värld är en stark WiFi-täckning hemma viktigare än någonsin. Med allt fler…

4 månader sedan

Grundläggande SEO för Svenska Företagswebbplatser: Öka Din Synlighet Online

SEO, eller sökmotoroptimering, är en viktig del av att driva en framgångsrik online-verksamhet. Genom att…

4 månader sedan

Varför en Lokal Webbyrå Är Det Bästa Valet för Ditt Företag

I dagens digitalt drivna värld är valet av webbyrå avgörande för företags framgång. Denna artikel…

4 månader sedan

Horizon Worlds av Meta: En Nedgång i Användarintresse – Vad Gick Fel?

Horizon Worlds är en virtuell värld skapad av Meta, tidigare känt som Facebook. Det är…

4 månader sedan