Guider

Vad är IPTV?

Vad är IPTV är den stora frågan vi ska försöka besvara idag. Så till och börja med kan vi snabbt förklara att IPTV är ett sätt att leverera tv kanaler över din internet anslutning. Med IPTV kan du enkelt strömma och titta på tv-program, filmer eller radio. Det finns otroligt många leverantörer, många som gör det lagligt och det finns också några som erbjuder det olagligt. IPTV växer otroligt snabbt eftersom det är oftast mycket billigare än att betala för vanliga TV. Så låt oss djupdyka och lära oss om IPTV.

Vad är IPTV?

IPTV står för ”Internet Protocol Television” (IPTV). Det är en sändningstjänst som levererar TV-program, videor, låtar och annat innehåll via en internetuppkoppling. Du kan titta på vilket program eller innehåll du vill när som helst. Detta är raka motsatsen till typiska TV-sändningar som tillhandahålls via satellitsignaler eller traditionell kabel-tjänst.

IPTV som levereras av din internetleverantör är oftast av mycket högre kvalitet eftersom din internetleverantör väljer att styra videotrafiken förre allt annat som du gör på internet. Men tyvärr är det bara för IPTV som levereras direkt av din internetleverantör. Ifall du köper IPTV från någon annan klassas det som normal trafik och måste dela internetanslutningen som i sin tur kan leda till att IPTV kan vara ostabilt vid hög användning av internet för andra saker.

Video på begäran(VOD)

VOD används av tjänster som Netflix, Cmore, Apple TV+, HBO nordic, Viaplay och många fler. Med hjälp av unicast-överföring med Real-Time Streaming Protocol kan användarna titta på sina favorit filmer som listas obegränsat.

Vad behövs för att använda sig av VOD?

För att kunna nyttja VOD behöver du en enhet du kan kolla på. Enheter som kan användas för VOD är:

  • Smart-TV
  • Mobiltelefoner
  • Datorer
  • Tv-boxar

Ifall du kollar via en mobiltelefon krävs det oftast att du laddar ner korrekt app för tjänsten du vill kolla på. Så om vi tar Netflix som exempel behöver du ladda ner Netflix appen från antagligen Appstore eller Google Play beroende på vilken enhet du har.

Utöver det behöver du också vara medlem på en av otroligt många tjänster för VOD. Det kostar oftast mellan 50-200kr per månad och då får man obegränsad användning av tjänsten. Tar vi tex Viaplay som ett exempel kan vi se att det kostar 109kr per månad men man kan testa det helt gratis för 2 veckor. Det som ingår då är deras utbud av filmer och serier. Sedan kan man lägga till extra tjänster som Sport-sändningar.

Hur snabbt internet behöver du för VOD?

Dom flesta klarar sig med 5mbps vid HD kvalité och ifall man vill kolla på 4k så krävs 25mbps. Men ifall du vill kan du kolla med lägre det ända du behöver göra är att låta det buffra så fort du startar. När du ska kolla på en film som är 2 timmar krävs det bara att du buffra i cirka 15minuter ifall din uppkoppling har en hastighet på 3mbps och du vill kolla i HD.

Direktsänd IPTV

Genom att använda sig av IGMP (Internet Group Management Protocol) tillåter IPTV-tjänsten användare att titta på direktsänd TV. Protokollet använder sig av flera tekniker som tillåter låg latens för att det ska vara direktsänt utan fördröjning.

Vad behövs för att använda sig av direktsänd IPTV?

För att kunna använda dig av direktsänd IPTV behöver du en enhet du kan spela upp det på och ett abonnemang hos någon leverantör. Enheter som stödjer direktsänd IPTV är:

  • Smart-TV
  • Mobiltelefoner
  • Datorer
  • Tv-boxar

Det är viktigt att tänka på att skaffa laglig direktsänd IPTV och det kan du oftast göra från din egna internetleverantör. Dom flesta tjänsterna på nätet för IPTV som erbjuder otroligt stor mängd av kanaler är oftast olagliga. Dom erbjuder flera tusen kanaler för en listen kostnad. Men det är oftast olagliga strömmar och har ofta problem med uppspelningen.

Hur snabbt internet behöver du för direktsänd IPTV?

För att få en riktigt stabil direktsänd IPTV rekommenderar vi att man har en uppkoppling med 30mbps. Det som gör att direktsänd IPTV behöver så mycket mer jämfört med VOD är att VOD kan buffra men du kan inte buffra IPTV eftersom det är live.

Jarek Szymczak

Utvecklar webbplatser och appar sedan jag var 12år. Nu förtiden driver jag en webbyrå som specialiserar sig på Sökmotoroptimering.

Nya Inlägg

Hur Du Skyddar Dig Mot Phishing

Phishing är en form av cyberbrott som har blivit allt vanligare och mer sofistikerat under…

3 månader sedan

Guide: Så Uppdaterar Du WordPress – Varför Det Är Viktigt Att Hålla Din Webbplats Aktuell

I den digitala eran är det avgörande att ha en funktionell och säker webbplats. WordPress,…

3 månader sedan

Maximera Din WiFi-täckning Hemma: En Praktisk Guide för ditt Hem

I dagens digitala värld är en stark WiFi-täckning hemma viktigare än någonsin. Med allt fler…

4 månader sedan

Grundläggande SEO för Svenska Företagswebbplatser: Öka Din Synlighet Online

SEO, eller sökmotoroptimering, är en viktig del av att driva en framgångsrik online-verksamhet. Genom att…

4 månader sedan

Varför en Lokal Webbyrå Är Det Bästa Valet för Ditt Företag

I dagens digitalt drivna värld är valet av webbyrå avgörande för företags framgång. Denna artikel…

4 månader sedan

Horizon Worlds av Meta: En Nedgång i Användarintresse – Vad Gick Fel?

Horizon Worlds är en virtuell värld skapad av Meta, tidigare känt som Facebook. Det är…

4 månader sedan